De Huizen internationaal

​Hans Claus werd uitgenodigd door Farapej om te praten over RESCALED en het concept van de detentiehuizen als oplossing voor de overbevolking in de Franse gevangenissen.

“Mon approche du problème de la surpopulation dépasse les discussions sur la quantité, la capacité, la loi ou la procédure. Elle souligne l’importance de la qualité. Nous devons construire une exécution de la peine privative de liberté en conformité avec les valeurs d’une société qui est en train de se construire. Afin de recourir de nouveau à une punition qui nous semble équitable, parce qu’elle soutient une société plus juste.” - Hans Claus

De volledige toespraak kan u hier lezen.

Wil je meer te weten komen over de Europese beweging RESCALED? Surf naar www.rescaled.org


Plechtige prijsuitreiking

Vzw De Huizen zal voortaan elke twee jaar een prijs uitreiken voor “een persoon of organisatie die bijdraagt tot kleinschalige, gedifferentieerde detentie in en met de buurt”.

De eerste prijs van vzw De Huizen werd in de Senaat uitgereikt aan de minister van Justitie Koen Geens. Hij realiseerde de transitiehuizen in België en zette zo kleinschalige detentie op de kaart. Veel lof en dank!

Tijdens de plechtige prijsuitreiking sprak Bert Ancieux een ontroerende laudatio uit ter ere van Koen Geens. Deze laudatio vind je hier.

Een aangrijpend moment, een sterke verwezenlijking, een goede stap in de juiste richting.


Internationale conferentie RESCALED

De resultaten van de conferentie, in de vorm van Europese aanbevelingen, werden ​voorgestelde aan Belgische en Europese beleidsmakers voor een toekomstig en vernieuwend detentiebeleid. Een verslag van het congres in Fatik vind je hier.


Huizen On Tour

Huizen on Tour is een gespreksavond door VZW De Huizen rond een toekomst- en oplossingsgerichte strafuitvoering, met muzikale omkadering door Marijn Devalck & co.